Jesienne wydarzenia w 5c
Autor: Oz@sp3 6 listopada 2022

W 5c dużo się działo, bo na cztery wycieczki (wyjścia) się pojechało.

Pierwszą atrakcją było ognisko w lesie w Parku Piaskownia i zagadki o roślinach i zwierzętach. Było również ognisko połączone z pieczeniem kiełbasek. Razem z nami była też klasa 5b.

Drugą atrakcją były warsztaty kulinarne. Nauczyliśmy się na nich robić kluseczki i syrniczki. Udało nam się też skosztować barszczu ukraińskiego i rolady śląskiej. Na warsztaty poszliśmy z klasą 5p. 

Trzecią naszą wyprawą były warsztaty w Śląskim Ogrodzie Botanicznym, gdzie połączyliśmy naukę z dobrą zabawą i pograliśmy w grę terenową.

Ostatnią wyprawą były ekowarsztaty w Parku Cegielnia – tam się uczyliśmy jak dbać o środowisko, a jednocześnie dobrze się bawiliśmy.

Załączamy kilka fotek z jesiennych wydarzeń w naszej klasie.

Autorkami wspomnień są Maja Bronakowska i Dalila Dąbek z klasy 5c

Warsztaty kulinarne “Gotujemy śląsko – ukraiński obiad”
Autor: Oz@sp3 20 września 2022

W dniach 14 i 15 września klasy 5c i 5p oraz 6b i 6p wzięły udział w warsztatach kulinarnych w restauracji “Kozackie Jadło”, w której przygotowywane jest jedzenie w formie cateringu. Tutaj swoje miejsce odnalazły kucharki z Ukrainy, a zaczęły od lepienia pierogów.

Głównym celem warsztatów była integracja dzieci z Ukrainy, z dziećmi z Polski.

Po dotarciu na miejsce wszyscy zasiedliśmy przy jednym wspólnym stole i zostaliśmy poczęstowani barszczem ukraińskim. Nasi polscy i ukraińscy gospodarze opowiedzieli nam krótko o swoich doświadczeniach z kuchnią śląską i ukraińską oraz o tym, jak bardzo zależało im na podjęciu pracy.

Zobaczyliśmy w jaki sposób i z jakich składników przygotowuje się tradycyjną śląską roladę, która oczywiście najlepiej smakuje z kluskami śląskimi. Uczniowie po raz pierwszy wcielili się w role kucharzy. Sami lepili kulki z obowiązkowym dołeczkiem, miejscem na pyszny sosik. Jak wyszło? Zobaczycie na zdjęciach. Po ugotowaniu kluseczek i upieczeniu rolad, przystąpiliśmy do ich konsumpcji. Obowiązkowo z modrą kapustą.

Po obiedzie obowiązkowy deser, który również przygotowywali uczniowie. Był to deser ukraiński, tzw. syrniczki. Jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem tego specjału jest biały ser.

Która kuchnia lepsza? Trudno powiedzieć, obie i ukraińska i śląska mają swoje smaki i smaczki.

Wspólnie spędzony czas na warsztatach był bardzo wartościowy, gdyż pomogło nam to lepiej poznać się wzajemnie.

Bardzo dziękujemy za serdeczne przyjęcie w restauracji “Kozackie Jadło”, za ogrom pracy, jaki został włożony w przygotowanie warsztatów i ugoszczenie tak dużej liczby dzieci. Wszyscy miło wspominamy spędzony wspólnie czas :-).

Uczniowie klas 5 i 6 wraz z wychowawcami

Skip to content

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Więcej informacji

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij