Warsztaty kulinarne w ,, Kozackim Jadle”
Autor: UN 5 października 2022

27 września klasy 3b i 4b  zostały zaproszone na  warsztaty kulinarne w restauracji ,, Kozackie  Jadło”. Poznaliśmy smaki kuchni ukraińskiej oraz śląskiej. Pan Andrzej zawodowy kucharz pokazał nam jak przygotować śląski, niedzielny obiad: ,, ślonsko rolada, kluski i modra kapusta”. Nie obyło się bez naszej pomocy: turlaliśmy kluski. Była to świetna zabawa, a zarazem praca. Smak kuchni ukraińskiej będzie nam się zawsze kojarzył z przepysznych ,, syrniczków”, które sami przygotowaliśmy. ,,Syrniczki to delikatne placuszki o bardzo wyraźnie wyczuwalnym smaku białego twarogu. Spróbowaliśmy również barszcz ukraiński z bułeczkami. Panie kucharki podzieliły się z nami swoimi przepisami. Hitem pozostaną syrniczki czyli sernikowe niebo w gębie, przepyszne, rozpływające się w ustach.

Serdeczne podziękowania dla  Pani Agnieszki Sochy za  zorganizowanie dla nas wyjątkowych warsztatów.

Uczniowie klas 3b i 4 b z wychowawcami

 

Skip to content

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Więcej informacji

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij