Muffiny marchewkowe
Autor: Oz@sp3 7 kwietnia 2020
Składniki :
  • 120g starej marchewki
  • 100 g filetów wyciętych z pomarańczy 
  • 3 jajka
  • 150g cukru trzcinowego
  • 250g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 180 ml oleju słonecznikowego
Polewa
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie :
  • W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. 
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy sypkie składniki na przemian z olejem, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy starta marchewkę i drobno pokrojone filety z pomarańczy. 
  • Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając zagłębienia do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 15-18 minut. Przed wyjęciem muffinów sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone. Odstawiamy do wystudzenia. 
  • Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z jogurtem naturalnym w temperaturze pokojowej. 
  • Polewą oblewamy wystudzone muffiny. 
Smacznego 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Więcej informacji

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij