27 września klasy 3b i 4b zostały zaproszone na warsztaty kulinarne w restauracji ,, Kozackie Jadło”. Poznaliśmy smaki kuchni ukraińskiej oraz śląskiej. Pan Andrzej zawodowy kucharz pokazał nam jak przygotować śląski, niedzielny obiad: ,, ślonsko rolada, kluski i modra kapusta”. Nie obyło się bez naszej pomocy: turlaliśmy kluski. Była to świetna zabawa, a zarazem praca. Smak kuchni ukraińskiej będzie nam się zawsze kojarzył z przepysznych ,, syrniczków”, które sami przygotowaliśmy. ,,Syrniczki to delikatne placuszki o bardzo wyraźnie wyczuwalnym smaku białego twarogu. Spróbowaliśmy również barszcz ukraiński z bułeczkami. Panie kucharki podzieliły się z nami swoimi przepisami. Hitem pozostaną syrniczki czyli sernikowe niebo w gębie, przepyszne, rozpływające się w ustach.
Serdeczne podziękowania dla Pani Agnieszki Sochy za zorganizowanie dla nas wyjątkowych warsztatów.
Uczniowie klas 3b i 4 b z wychowawcami